"Elektrinė" muzika, arba žaibų muzika!

26/08/2011 09:37

"Elektrinė" muzika, arba žaibų muzika!

 

Štai prabudo senasis administratorius ir nori jums padovanoti straipsnelį artimą jo mėgstamiausiai sričiai - naujosioms technologijoms! Nenutolstant nuo muzikos ir gitaros pasaulio žinoma. ;)

Prisiminkime senus laikus, kai gitaros efektų pedaliukai ir garso sintezatoriai buvo didžiulė naujiena muzikos pasaulyje. Tai buvo perversmas, kuris davė spyrį naujų muzikos stilių vystimuisi ir praplėtė "muzikinės" vaizduotės ribas. Dabar - skaitmeniniai garso procesoriai, kompiuterinės programos, galinčios atlikti viso orkestro darbą, krūvos sintezuotų muzikos instrumentų... Manote nėra nieko naujo kas jus nustebintų? Toli gražu... Tereikia entuziazmo, vaizduotės ir trupučio žinių iš elektronikos pasaulio. Visą tai sumaišę gausime nepakartojamuosius "Arc Attack"!

"Arc Attack" išvertus reiškia elektros lanko ataka. Tačiau tai nėra tik skambus pavadinims, iš tikrųjų šios grupės atlikėjus "puola" elektra! Ši grupė prikėlė naujam gyvenimui 1891m. Nikolo Teslos išradimą ir modifikavę panaudojo tokia paskirtimi, kurios turbūt Tesla net neįsivaizdavo įmanoma. Išradimas apie kurį kalbu yra Teslos ritė (ang. Tesla coil, siūlau pasidomėti). Tai aukštos įtampos (iki kelių milijonų voltų) generatorius, iš esmės žaibų mašina. Žaibo metu "užsidega" oras, tiksliau tampa plazma, apie kurią oras labai išsiplečia ir susidaro stipri garso banga, kurią kiekvienam teko girdėti perkūnijos metu. O jei pavyktų tokią bangą leisti daug kartų per sekundę valdant pagal muzikinio instrumento garsą? Mes girdėtume muziką iš žaibo! Kad būtų lengviau pasakoti pradžioje pasižiūrėkite šį vaizdo įrašą:

Jeeeh, that's rock! xD Taigi, gavome naujai pasiklausyti "Black Sabbath", o dabar pasakoju toliau... "Arc Attack" grupės atlikėjai nenaudoja įprastų garsiakalbių. Vienintelis instrumentas, kuris skleidžia savo "gyvą" garsą yra būgnai, tačiau kaip matėte įrašo pradžioje ir tie robotizuoti. O dvi elektrinės gitaros yra įgarsinamos per Teslos rites, po ritę gitarai. Tie du bokštai scenos šonuose ir yra Teslos ritės, kurių sukuriami žaibai kertantys į gitaristą skleidžia girdimus muzikos garsus. Verta paminėti, kad šias Teslos Rites jie pasigamino patys, savo garaže! Nepakartojamas šou ir išlydžio metu susikuriančio ozono kvapas, mmm... Ši grupė mane tikrai nustebino savo išradingumu, jei jie atvyktų į Lietuvą tikrai norėčiau pabūvoti jų pasirodyme. O jūs? ;)

 Apie Nikolą Teslą ir jo išradimą galėčiau kalbėti ir kalbėti, tačiau geriau paliksiu nuorodas straipsnio pabaigoje ir jei kas susidomėjote galėsite patys pasidomėti. O čia dar vienas vaizdo įrašas:

Oficialus "Arc Attack" tinklapis: www.arcattack.com/

Apie N. Teslą (ang.): en.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

Apie Tesla ritę (ang.): en.wikipedia.org/wiki/Tesla_coil

Jei kas norėsite sužinoti, kaip pasigaminti mini Tesla ritę (negrojančią): 6stygos.ricardas@gmail.com

Nepamirškite palikti savo nuomonės apie "Arc Attack" forumo lange apačioje! ;)