1 extra pamoka, gitaros prižiūra, reguliavimas, stygų parinkimas

06/02/2010 17:04

 

Gitaros savininkui

 

Į kiekvieną gitarą įdėta kruopštus rankų darbas ir šimtų metų patirtis. Gitaros gaminamos iš geriausių medienos rūšių ir kokybiškiausių medžiagų. Instrumentus modeliuoja labiausiai prityrę pasaulio meistrai.

Gitaros priežiūra

Periodiškai valykite ir blizginkite savo instrumentą. Venkite valiklių su siloksanais. Blizginti reikia sukamuoju judesiu, užpylus truputį valiklio ant minkšto audeklo. Baikite blizginti kitu švaraus minkšto audeklo gabalu.

Sezoninės atsargumo priemonės:

Šiltais orais didžiausi jūsų priešai – karštis ir drėgmė. Nuo drėgmės galėsite apsisaugoti, jei laikysite savo gitarą vėsiai ir sausai aukščiau grindų. Nepalikite gitaros ilgesnį laiką dėkle ar rūsyje, nes ji gali išbrinkti. Saugokite instrumentą nuo tiesioginės saulės šviesos ir nelaikykite ilgai lagamine ar automobilyje.

Žiemą saugokite gitarą nuo smarkaus šalčio ir sausmės. Šiuo metų laiku geriausia laikyti ją dėkle. Jei instrumentas buvo šaltyje, leiskite jam po truputį sušilti, neišimdami iš dėklo. Jei įmanoma, reguliuokite kambario drėgnumą.

Kas yra būtina?

Tai reikiamas gitaros kaklelio tempimas ir tam tikras slenkstelio bei ramstuko aukštis. Kadangi juos nureguliuoti nėra paprasta, rekomenduojama atlikti tas operacijas prityrusiam specialistui.

Kaip keisti stygas?

Kad instrumentas gerai derėtų ir būtų geras skambesys, reikalinga tam tikra veiksmų seka. Stygas reikia keisti po vieną, kad ramstuko ir kaklelio tempimas liktų vienodas. Įstatykite storąjį stygos galą į ramstuką ir, palikę atsargą, iškiškite plonąjį galą pro suktuko skylutę iš vidinės pusės. Jei gitara akustinė, nesmeikite smeigtukų pernelyg kietai, o tik tiek, kad gerai laikytų stygą. Pirmoji stygos vija turi eiti virš kyšančio stygos galo, o kitos – po jo apačia. Taip styga geriausiai užfiksuojama.

Kaip reguliuoti gitaros kaklelį strypu?

Jūsų gitaros kaklelį galima reguliuoti. Jis padarytas iš gerai užkonservuoto rinktinio kietmedžio, išdžiovinto specialioje krosnyje. Reguliuojamasis strypas sustiprina kaklelį ir padeda ištaisyti deformacijas. Mat kartais dėl smarkaus stygų įtempimo ir klimato pokyčių gitaros kaklelis gali įlinkti ar išlinkti. Nėra pagrindo nerimauti, reikia tik atlikti tam tikrą procedūrą.

Strypas reguliuojamas prie gitaros galvutės.
 

1. Atleiskite 3-ją ir 4-ją stygas (visai jų neišimkite). Patraukite atleistąsias stygas į vieną pusę, kad išlaisvėtų reguliuojamosios veržlės dangtelis.
2. Nuimkite dangtelį.
3. Nužvelkite kaklelį, nustatydami, kiek jis yra įlinkęs ar išlinkęs.
Pastaba: Pakėlę kaklelį prie akių, nužvelkite postygį iš abiejų kraštų.
4. Jei kaklelis įlinkęs, užveržkite reguliuojamąją veržlę!
 

Jei kaklelis per vidurį įlinkęs, pablogėja derėjimas.
5. Jei kaklelis išlinkęs, atleiskite reguliuojamąją veržlę!
 

Jei kaklelis per vidurį išlinkęs, džerškės stygos ir bus netikslūs tonai.
6. Užmaukite gitaros raktą ant reguliuojamosios veržlės ir labai švelniai pasukite. Sulig kiekvienu pasukimu kontroliuokite kaklelio padėtį. Kakleliui išsitiesinus, suktelėkite veržlę dar truputėlį – kompensuoti 3-iosios ir 4-osios stygų įtempimui,kai tos bus grąžintos į vietą ir suderintos.

Verta įsidėmėti: Atliekant šią procedūrą, geriausia uždėti ant postygio ką tiesaus, kad sureguliavimas būtų idealus. Būkite atsargūs, nepersukite veržlės, nes galite nuplėšti sriegį ar net nulaužti strypą.

Čia procedūra tokia pati, kaip ir pirmuoju atveju (žr.I).Jei, kaklelį ištiesinus, kuri nors styga vis dėlto barška, skambindami nustatykite skirsnį, kuris yra barškėjimo priežastis. Paimkite medinį plaktuką ir lengvai suduokite per skirsnį, kad nusileistų. Jei reikia, skirsnį padildykite.

Stygų parinkimas:

Galite rinktis tiek nailonines, tiek plienines stygas akustinei gitarai. Tačiau atminkite, kad nuo to priklausys ir gitaros garsas, bei stygų kietumas.

Nailoninių stygų garsas švelnesnis, sodresnis, tylesnis, jos yra minkštesnės, tad pradedančiąjąm tinka labiausiai. Be to, jos yra pigesnės už plienines, bei greičiau susidėvi.

Plieninių stygų garsas čaižesnis ir garsesnis, jos brangesnės, bet ilgaamžiškesnės už nailonines.

Taip pat renkantis stygas reikėtų atkreipti dėmesį į jų storį.

„Stygos, kartu su ėmikliais, labiausiai įtakoja gitaros garsą.”
Barney Kessel

„Be gerų stygų, nei stiprintuvas, nei gitara tinkamai neskambės.”
Herb Ellis

„Stygos yra labai svarbus dalykas. Tam, kad akordai skambėtų taip kaip aš noriu, kiekvienos stygos garsas turi būti grynas ir aiškus.”
Thumbs Carllie