Array Mbira - egzotinis instrumentas

04/11/2012 23:21

Array Mbira - egzotinis instrumentas

Zimbabvės nacionalinis instrumentas

Sveiki, šįkart norėčiau apžvelgti instrumentą vadinamą "Array Mbira". Kaip žinote yra begalės egzotinių instrumentų, vieni atkeliavę iš Afrikos (Bongai, afrikietiški būgnai), kiti iš Graikijos (liutnia) ir pan. Ne išimtis ir Mbira.

 

Paklausite, kas tai per instrumentas?

 

Mbira (kitaip dar vadinama likembe, mbila, thumb piano, mbira huru, mbira njari, mbira nyunga nyunga, sansu, zanzu, karimbao, kalimba) - tai afrikietiškas instrumentas, naudojamas afrikiečių ir jų protėvių. Jis padarytas iš medinės lentos (vėliau patobulintas iki dėžės, dėl geresnės akustikos) ir į ją įstatytų plokščių metalo pagaliukų, tačiau ne bet kaip, o remiantis metalo skleidžiamu dažniu. Natų seka sudėliotos metalinės plokštelės padeda šgauti norimą melodiją.

Mbiros skambesys ir atlikimas yra paremtas Miksolydine derme, todėl jau iš to galime spręsti kokiuose muzikos stiliuose naudojamas šis instrumentas. Tai įvairios džiazo rūšys ir mišiniai su rytų stiliais.

 

Mbiros ištakos

 

Kaip antraštė skelbia, žinome, kad šis instrumentas yra Zimbabvės nacionalinis instrumentas. Taigi, jo ištakos yra pati Afrika.

Shona muzikoje (Zimbabvės tradicinė muzika) mbira dzavadzimu (lietuviškai išvertus "Protėvių balsas") buvo pirmasis instrumentas, kuriuo buvo grojama Zimbabvėje tūkstančius metų. Šiuo instrumentu dažniausiai grodavo religinėse apeigose ar visuotiniuose susirinkimuose vadintuose Mabira (tariama "bira"), iš ten ir kilo tikrasis šio instrumento pavadinimas.

 

Mbira šiandien

 

Šiuo instrumentu groja nemažai susidomėjusių visame pasaulyje. Vienos iš Mbirų savininkas yra Sting'as. (iš tikrųjų šio atlikėjo dainų stiliui labai tinka šis instrumentas). Mbira kainuoja nuo 350 JAV dolerių mažos iki 3000 ir daugiau dolerių didelės, su įgarsinimu ir pan.

Oficiali svetainė: https://www.thearraymbira.com/

Šioje svetainėje galėsite pasiskaityti apie jos grojimo sistemą, taip pat paklausyti Mbiros skleidžiamų garsų, pamatyti žmones, kurie yra oficialūs Mbiros savininkai.

 

Video, kuriame grojama šiuo instrumentu: Jazz improvizacija

 

"Fields of Gold" atliekama Mbira