Grojimo technikos

30/12/2010 23:32

Aptarsiu keletą grojimo gitara technikų.

 

Grojimas gitara pirštais (Fingerpicking'as)

 

Tai viena iš svarbiausių gitaros grojimo technikų. Įšsiskirianti tuo, kad ja galima sugroti sudėtingus ir harmoningus kūrinius, kuriuose nemažai akordų formų, dvigarsių, trigarsių ir t.t. Šių laikų didžiausias akustinės gitaros virtuozas būtent šia technika yra Tommy Emmanuel (Šis atlikėjas yra Chet'o Atkins'o pasekėjas).

Arpedis

Tai technika, kai grojamas ne pats akordas, o atskira stygos užgaunamos tam tikra tvarka. Šis stilius dažniausiai pasitaiko klasikinėse fūgose, kur yra aktyvus natų bėrimas, dainuojamojoje poezijoje, rusiškose "čestuškėse" ar romansuose. Dažniausiai arpėdžio technika būna maišyta su kitomis technikomis.

 

Pavyzdys:

Photobucket        

 

                                                         Guitar pro failas

 

Pastebėkite, kad pirmuose trijuose taktuose dešinės (kairiarankiam kairės) rankos pirštų judesiai vis kartojasi, tai ir yra arpėdžio technika. Tačiau atkreipkit dėmesį kad ant 5 ir 6 stygos (jas galima vadinti bosinėmis stygomis) nata neišlieka toje pačioje vietoje, taip yra todėl, kad keičiasi akordas (o keičiant akordą keičiasi root note). Norint pabrėžti akordo skambesį būtina, kad pirmoji sugrota nata būtų root note. (Root note - tai akordo pirmoji nata, kad pradedantiesiems lengviau būtų susigaudyti, tai žinokit, kad root note yra užrašyta akordo pavadinime. Pvz.: C akordo root note yra C, Am - A, Em - E ir pan.) Taigi, jei įsigilintumėt, išsiaiškintumėt, kad pirmame takte esantis skaičius 3 iš tikrųjų yra C(Do) nata, antrame takte 0 yra A(La) nata, trečiame takte 0 yra E(Mi) nata.

Kitas puikus arpėdžio pavyzdyzys Andriaus Mamontovo - Jureivio daina.

 

Taisyklinga dešiniosios rankos pozicija ant gitaros stygų:

 

Reiktų žinoti tarptautinį pirštų žymėjimą: 

Photobucket

P - pirštas priklauso tik 6,5 ir 4 stygoms

i - pirštas priklauso tik 3 stygai

m - pirštas priklauso tik 2 stygai

a - pirštas priklauso tik 1 stygai

Kai grojate stenkitės laikytis šių taisyklių.

 

 

 

Grojimas mediatoriumi

 

Visų pirma, kas yra mediatorius? Tai mažytis daikčiukas, kuriuo braukoma per stygas. Jų yra įvairių formų ir dydžių. Ploni yra naudojami groti dainas akordais, o storesni ar visai stori yra skirti solo gitarai, su jais žymiai patogiau groti greitus solo kūrinius. Grojimas mediatoriumi galima sakyti yra atskira technika, kuriai įvaldyti reikia nemažai laiko.

 

Alternatyvus grojimas

 

Tai dešiniosios rankos technika (kairiarankiams kairiosios), kai grojant mediatoriumi yra siekiama didesnio greičio, mediatoriaus judesys yra keičiamas priešingu. Pvz.: jei brauki žemyn, tai kitas judesys aukštyn, tada vėl žemyn ir t.t.

Photobucket

                                            Guitar pro failas

V - mediatoriaus judesys (braukimas) žemyn.

^ - mediatoriaus judesys (braukimas) aukštyn.

 

Ekonomiškas grojimas

 

Tai dešiniosios rankos technika (kairiarankiams kairiosios), kai daroma kuo mažiau judesio. Tačiau šia technika groti nėra tiek patogu, kaip alternatyviąja. Šis grojimo būdas naudojamas daugiau sweeping'e, nes ten yra daug staigių perėjimų nuo vienos stygos prie kitos.Photobucket

                                                                      Guitar pro failas

 

Atkreipkite dėmesį į perėjimus nuo vienos stygos prie kitos. (Lipant tiek aukštyn, tiek žemyn)

 

 Straipsnį parašė Edvinas